Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]
Ludzki układ odpornościowy może efektywnie zwalczyć wiele infekcji jeszcze zanim wystąpią jakiekolwiek objawy. Istnieją jednak przypadki, w których zakażenie ma gwałtowny i dynamiczny przebieg i daje długotrwałe skutki uboczne. Najcięższe powikłania na wiele tygodni mogą ograniczyć efektywność zarówno w pracy, jak i w szkole, czy też na wszelkiego [...]
Słodkie ziemniaki, znane także jako bataty, są bardzo wszechstronnym i pożywnym, pełnym witamin i minerałów produktem. Często wspomina się o ich właściwościach przeciwnowotworowych i wspierających układ odpornościowy, jelita, oczy i mózg. Są uprawiane na całym świecie i występują w różnych rozmiarach i kolorach, w tym pomarańczowym, białym i [...]
Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]
Czego potrzebujemy: Na biszkopt: 3 jajka 45 g mąki (mix ryżowa, kukurydziana, gryczana) 10 g Sugar free pudding 25 g ksylitolu (lub słodzik) pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g jogurtu naturalnego Na masę: 200 g jogurtu naturalnego 400 g mleka kokosowego (najlepsze z lidla - dajemy całe - stałą część i wodę) 50 g ksylitolu ( lub słodzik ) 30 g [...]
Czego potrzebujemy: Spód ciasta: 200 g serka wiejskiego lekkiego 200 g jogurtu naturalnego 2% 60 g ulubionego białka 20 g żelatyny Warstwa środkowa: 500 g obranych brzoskwiń lub nektaryn lub moreli 15 g żelatyny opcjonalnie do dosłodzenia bezkaloryczny słodzik - erytryrol lub tagaroza Warstwa górna: 400 g jogurtu naturalnego 30 g nasion chia 10 [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom istnieją tysiące badań na temat biodostępności magnezu. Nie jest to wcale jakaś „nieznana dziedzina”. Podsumowanie Z badań wynika, iż lepsze właściwości cechują cytrynian, gdyż ma największą rozpuszczalność w wodzie, dzięki czemu wykazuje większą biodostępność i wyższe wchłanianie po podaniu doustnym. Gorsze są [...]
Masz długą listę rzeczy do zrobienia i bardzo mało czasu? Obowiązki Cię przytłaczają i masz wrażenie, że z niczym nie nadążasz? Jeśli odpowiadasz twierdząco, to stres z pewnością nie jest Ci obcy. Istnieje wiele sposobów, jak sobie z nim poradzić np. za pomocą ćwiczeń, medytacji, głębokiego oddechu, odprężającej kąpieli itp. Nawet dieta ma duży [...]
Kampanie przeciwko otyłości skupiają się zwłaszcza na promowaniu zdrowego odżywiania. Wydawałoby się zatem, że osoby, które opierają swoją dietę przede wszystkim na warzywach i owocach, mogą wyprzedzać pod względem zdrowotnym ogólną populację. Czy wegetarianie żyją dłużej? Faktycznie okazuje się, że wegetarianie żyją średnio nawet 20% dłużej, niż [...]
Podaż soli w diecie jest niezbędna np. przy nasilonej utracie elektrolitów, która następuje u biegaczy oraz innych sportowców podejmujących długotrwały wysiłek (triatlon, kolarstwo, pływanie). U przeciętnego, dobrze odżywionego zawodnika sportów siłowych typowe są braki potasu, a nie sodu. Podaż soli ma znaczenie dla zdrowia, mimo iż ten fakt z [...]
Bieganie jest niezmiernie popularne, jednak czy jest bezpieczne dla zdrowia? Naukowcy wzięli pod uwagę 22 380 zapisów, uwzględniono 49 artykułów, z tego z 35 wyciągnięto dane odnośnie zdrowia biegaczy. Średnio programy biegania składały się z: 3,7 ± 0,9 sesji / tydzień, 2,3 ± 1,0 h / tydzień, 14,4 ± 5,4 km / tydzień, przy [...]
Wiemy, iż tłuszcze, węglowodany i białka nie oddziałują tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez [...]
Orzechy stanowią wyjątkowo cenny dar natury, który towarzyszy człowiekowi od zamierzchłych czasów. Obecnie znajdujemy je w deserach, w formie masła orzechowego, w pralinkach jako samodzielny, czysty produkt do pochrupania, czy w formie słonych przekąsek. Orzechy z racji swoich prozdrowotnych właściwości znalazły swoje miejsce w wielu dietach, w [...]
Żelazo jest głównym mikropierwiastkiem organizmu i musi być dostarczane z dietą dla zachowania zdrowia. Nie każda forma chemiczna żelaza jest jednak tak samo wartościowa z punktu widzenia odżywczego. Warto znać różnice pomiędzy nimi - mowa tutaj zwłaszcza o sytuacjach, kiedy dochodzi do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być [...]
Kreatyna długo kojarzyła się wyłącznie z adeptami sportów siłowych płci męskiej, których celem była rozbudowa masy mięśniowej, czy też pobijanie kolejnych rekordów ze sztangą w rękach. Dzięki licznym badaniom naukowym wiadomo obecnie, że aminokwas ten wykazuje szerokie spektrum funkcji w organizmie i nie tylko przydatny jest dla największych [...]
Regularna aktywność fizyczna nie jest czymś powszechnym w krajach z rosnącym odsetkiem osób otyłych, czy też chorujących na schorzenia metaboliczne. W konsekwencji służba zdrowia coraz gorzej radzi sobie z opieką nad ludźmi. Brak aktywności fizycznej jednak nie ogranicza się w swych skutkach ubocznych tylko do przyrostu masy ciała. Unieruchomienie [...]
Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]
W 2021 r. pojawił się artykuł sugerujący, iż kreatyna może powstawać lokalnie w mięśniach. To nie pierwszy raz, kiedy pojawia się przełom. Do tej pory wierzono i powtarzano we wszystkich opracowaniach, iż kreatyna powstaje tylko w nerkach, trzustce i wątrobie oraz jądrach, wskutek metylacji kwasu guanidynooctowego poprzez oddziaływanie [...]
W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]
Dla wielu osób okres letni wiąże się z większą aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. Długie spacery, wypady rowerowe, wycieczki nad jezioro lub rolki, to tylko niektóre czynności, jakie zyskują na popularności w słoneczne i ciepłe dni. Jednak dla wielu osób wyjście z domu na kilka godzin to również staranne planowanie posiłków i przekąsek, [...]